vrijdag 26 oktober 2012

Hardlopen onderdeel cooling down.


Dit is het laatste onderdeel, maar zeker niet het onbelangrijkste.
Deze fase vindt plaats aan het einde van de training en is erop gericht te voorkomen dat je lichaam te snel afkoelt. De spieren bevatten na een lange training veel afvalstoffen zoals melkzuur en andere zuren in de spiercellen. Als er na een inspanning gestopt wordt gaan de huid-bloedvaten zich verwijden, waardoor minder bloed beschikbaar is voor de spieren. De afvalstoffen kunnen zo niet snel genoeg verwijderd worden. De spieren zwellen hierdoor op en er wordt pijn veroorzaakt (spierpijn).

Het best kan het laatste gedeelte van de training in een rustig tempo doorlopen. Zorg er voor dat je lichaam geen kou vat. Het uitlopen kan gevolgd worden door enkele oefeningen uit de warming-up. Dit kan ook gebeuren tijdens het lopen. Tijdens het uitlopen ik het belangrijk om genoeg te drinken om het vochtverlies te compenseren. Vermijd te koud drinken, omdat hierdoor je maag van streek kan raken.
Cooling-down is dus meer dan alleen uitlopen. Het is een combinatie van uitlopen gymnastiekoefening , rekkingsoefeningen, het op peil brengen van het vochtgehalte en de aanvulling van energie reserves door het eten van koolhydraatrijk voedsel. Je hersteld natuurlijk het snelst door genoeg te rusten.
Dit was het laatste onderdeel van het hardlopen. Ik hoop dat jullie er bruikbare dingen uit hebben halen. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten