zaterdag 3 november 2012

Een droge huid.


Bijna elke meid heeft meestal wel een crème bij de hand om het te smeren op je handen of gezicht, maar hoe komt dit zo.
Ik zelf heb altijd handcrème bij me om het te gebruiken wanneer ik op iets moet wachten. Het is fijn om geen droge huid te hebben want het kan ook pijn doen.

In je huid bestaat er een evenwicht in de waterhuishouding van de huid met de omgeving. De huidbarriére bestaat voornamelijk uit vetten. als deze vetten minder worden dreigt de huid water te verliezen met als gevolg een droge
De rede dat je huid vetten verliest kan zijn door het gebruik van water, zeep of andere reinigingsmiddelen.Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére en daarmee ook juist veel water. Het is dus een beruchte denkfout die veel mensen maken: door de huid met water en zeep te wassen wordt de huid misschien wel schoon, maar juist droger in plaats van vochtiger. Mensen met jeuk en droogte van de handen hebben de neiging om deze minutenlang een onder een stromende koude kraanwater te zetten omdat dit de jeuk stilt. Helaas geeft dit maar een tijdelijk effect; nadat de handen afgedroogd zijn, worden ze nog droger dan vóór het wassen en komt de jeuk net zo hard weer terug.

Er zijn ook factoren waardoor je een droge huid krijgt waar je zelf geen invloed op hebt , het weer. er is een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen. Kamers met centrale verwarming in woon-en werkomgeving zorgen voor een droge atmosfeer. De koude wintermaanden brengen ook koude droge lucht met zich mee.

wat kan je het beste er tegen doen? 
Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen. Door de oppervlakte van de huid met een beschermende zalf of vette crème in te wrijven krijgt de huid inderdaad de kans om volledig te herstellen. 

Een tip: Gebruik parfumvrije en hypoallergene huidverzorgingsproducten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten